Osuuskauppa Peeässän Sale-ketju: Ihmisläheisyyden asialla
Osuuskauppa PeeÄssän Sale-ketju on rakentanut ihmisläheisyyttä ja psykologista turvallisuutta korostavan toimintakulttuurin, joka tuo merkityksellisyyttä, luottamusta ja inhimillisyyttä työn arkeen. Tämä työ on tuonut ketjulle toisen sijan HumanPower-kilpailussa kategoriassa ”Ihmisläheisin työpaikka”. Saavutus ei kuitenkaan ole PeeÄssälle pelkkä palkinto, vaan myös osoitus siitä, että työntekijöiden hyvinvointi ja yksilöllinen tuki ovat olennainen osa Sale-ketjun arkea ja strategiaa.
Strategiasta arjen toimintaan: Parhaan elämän edelläkävijä Savossa
PeeÄssä on määritellyt strategiseksi tahtotilakseen olla ”parhaan elämän edelläkävijä Savossa” ja ”ihmisille haluttavin työnantaja”. Sale-ketjussa tämä tavoite on konkretisoitunut arvostavan johtamiskulttuurin ja yksilöllisen tuen muodossa. Sale-ketjun esihenkilötyössä keskitytään ihmisläheiseen, keskustelevaan otteeseen, joka mahdollistaa työntekijöiden kehittymisen ja työn merkityksellisyyden kokemuksen keskusteluyhteyden, sekä onnistumisen tukemisen myötä.
Sale-ketju siirtyi pari vuotta sitten prosessilähtöisestä toimintatavasta kohti ihmisläheisempää strategiaa, jonka tavoitteena on olla paras työnantaja kaikille. Muutoksen taustalla oli ymmärrys siitä, ettei menestystä voida saavuttaa ilman työntekijöiden hyvinvoinnin huomioimista. Strategian ytimessä on inhimillisyyden ja tuloksellisuuden yhdistäminen – työympäristön rakentaminen, jossa jokainen työntekijä voi kokea olevansa arvostettu ja motivoitunut.
Tavoitteena on rakentaa ”inhimillisyyden ja tuloksellisuuden liitto,” jossa työntekijöiden hyvinvointi ja liiketoiminnan menestys kulkevat käsi kädessä.
Työvoiman saatavuuden haasteet korostavat tarvetta houkutella ja sitouttaa osaavia työntekijöitä. Sale-ketjussa pyritään tarjoamaan enemmän kuin pelkkä työpaikka – tavoitteena on luoda ilmapiiri, jossa työntekijät haluavat olla mukana, eivät vain työn vuoksi, vaan myös siksi, että heidän panoksensa ja hyvinvointinsa ovat aidosti tärkeitä.
Strategian uudistaminen näkyy konkreettisesti esimerkiksi aktiivisena vuoropuheluna esihenkilöiden ja työntekijöiden välillä, joustavina työaikajärjestelyinä ja työtehtävien mukauttamisena yksilöllisten vahvuuksien mukaan. Tämä lähestymistapa osoittaa, että tuloksellinen liiketoiminta ja inhimillisyys voivat kulkea rinnakkain, luoden lisäarvoa sekä työntekijöille että asiakkaille. Sale-ketjun tavoitteena on rakentaa kestävää menestystä panostamalla ihmisiin.
Sale-ketjun erityispiirteisiin kuuluu työn luonne, joka painottuu yksintyöskentelyyn. Tämä vaatii työntekijöiltä laaja-alaista osaamista, itsenäisyyttä ja kykyä kohdata erilaisia tilanteita. Työn haasteellisuudesta huolimatta psykologinen turvallisuus ja yhteisöllisyyden tunne ovat Sale-ketjussa korkealla tasolla, jota voidaan pitää suurena saavutuksena alalla. ”Yksintyöskentely vaatii erityistä huomiota työntekijöiden tukemisessa, mutta samalla se vahvistaa yksilöiden omaa kyvykkyyden tunnetta ja ammatillista kasvua,” Osuuskauppa Peeässän henkilöstöpäällikkö Juha Lyytikäinen korostaa.
Johtamiskulttuuri, joka tukee yksilöä
Sale-ketjussa johtamiskulttuuri on suunniteltu tukemaan niin yksilöitä kuin koko työyhteisöä. Käytännössä tämä tarkoittaa selkeitä ja systemaattisia toimintamalleja, jotka edistävät työntekijöiden hyvinvointia ja antavat tilaa avoimelle vuorovaikutukselle. Jokaiselle vuorolle on asetettu selkeät tavoitteet, jotka tukevat työn sujuvuutta ja vapauttavat henkisiä resursseja. Tämä helpottaa työn organisointia ja vähentää kuormitusta. Kuukausittain käytävät henkilökohtaiset keskustelut esihenkilöiden kanssa tarjoavat tilan huolien, ideoiden ja palautteen jakamiseen. Säännöllinen henkilöstön tyytyväisyyden ja palautteen seuranta auttaa kehittämään toimintaa jatkuvasti ja lisää avoimuutta.
Ennen kaikkea Sale-ketjussa halutaan varmistaa keskustelukulttuurin ylläpitäminen monissa eri kanavissa, sekä kasvotusten; fiilismittarin voi täyttää vaikka joka päivä, enps:ää mitataan säännöllisesti, päälliköt ovat ajan tasalla työntekijöiden tilanteesta ja puuttuvat huolenaiheisiin välittömästi, ja sisäisissä kanavissa tuodaan kattavasti erilaisia asioita esille, jotta työntekijöiden olisi helpompi puhua asiasta kuin asiasta ääneen.
”Meille jokaisen yksilöllisyys ja erilaiset vahvuudet ovat tärkeitä. Uskomme, että monipuolinen työyhteisö rikastuttaa sekä työympäristöä että asiakaskokemusta”
Erilaisuus voimavarana
Moninaisuus on Sale-ketjussa arvostettu voimavara, joka näkyy niin rekrytoinnissa kuin arjen työssä. Työyhteisö koostuu monenlaisista ihmisistä – kaupan alan ammattilaisista, alanvaihtajista ja työssä oppineista. Työntekijöiden ikähaitari ulottuu 18-vuotiaista yli 60-vuotiaisiin, ja vaihtuvuus on alalle tyypillisesti suurta. ”Meille jokaisen yksilöllisyys ja erilaiset vahvuudet ovat tärkeitä. Uskomme, että monipuolinen työyhteisö rikastuttaa sekä työympäristöä että asiakaskokemusta, meillä ei ole yhtä oikeaa tapaa olla osa Sale-ketjua”Juha kertoo. Erilaisuuden arvostus näkyy konkreettisesti myös työtehtävissä. Työntekijät voivat keskittyä vahvuuksiinsa ja kehittää omaa osaamistaan, mikäli työtilanne sallii. Tämä auttaa lisäämään työn merkityksellisyyttä ja työntekijöiden sitoutumista.
Psykologinen turvallisuus yksintyöskentelyn keskellä
Yksintyöskentely asettaa erityisiä vaatimuksia psykologiselle turvallisuudelle. Sale-ketjussa tämä on otettu huomioon monin tavoin. Turvallisuuskoulutuksia järjestetään säännöllisesti, ja esihenkilöt varmistavat, että työntekijät tietävät, mistä he saavat apua tarpeen tullen. Viime vuonna tapahtui ryöstöaaltoja Savon Sale-kaupoissa, jotka toivat turvattomuuden tunteen lähemmäs työntekijöitä. PeeÄssä reagoi tilanteeseen nopeasti lisäämällä turvallisuuskoulutuksia ja tukemalla työntekijöitä. ”Yksintyöskentely ei tarkoita, että työntekijä olisi yksin – me varmistamme, että apua ja tukea on aina saatavilla,” Juha painottaa.
Johtamisessa korostuu selkeys ja ennakoitavuus, jotka tukevat työntekijöiden päätöksentekoa ja lisäävät luottamusta. Juha korostaa, että heidän organisaatiossaan virheistä ei rangaista, vaan niistä opitaan. Tämä edistää psykologista turvallisuutta ja antaa työntekijöille rohkeuden toimia itsenäisesti.
Ihmisläheisyyden vaikutukset työyhteisössä
Ihmisläheisyys näkyy Sale-ketjun toiminnassa monin tavoin. Psykologinen turvallisuus, joustavuus ja yksilöllinen tuki ovat mahdollistaneet työyhteisön, jossa työntekijät viihtyvät ja kehittyvät. Työtyytyväisyyttä mittaava eNPS on Sale-ketjun yksiköissä noussut jatkuvasti, ja jotkut yksiköt ovat saavuttaneet jopa huikean +100 eNPS-tuloksen.
Työntekijöiden hyvinvoinnin huomioiminen ei ole pelkkä strateginen tavoite, vaan olennainen osa arkea. Sale-ketjun työntekijät kokevat, että heidän äänensä kuullaan ja että he ovat osa suurempaa kokonaisuutta. ”Meille on tärkeää, että jokainen työntekijä tuntee olevansa tärkeä ja merkityksellinen osa Sale-ketjua. Kun työntekijöillä on hyvä olla, se näkyy myös asiakaskokemuksessä.”
”Ihmisläheisyys on jatkuva matka, jota kehitämme yhdessä työntekijöidemme kanssa”
Kohti inhimillisyyden ja tuloksellisuuden liittoa
Ihmisläheisyys on Sale-ketjun keskeinen arvo, mutta kehitystyö jatkuu edelleen. Tavoitteena on rakentaa ”inhimillisyyden ja tuloksellisuuden liitto,” jossa työntekijöiden hyvinvointi ja liiketoiminnan menestys kulkevat käsi kädessä. Tämä vaatii jatkuvaa keskustelukulttuurin ylläpitoa, avoimuutta ja vuorovaikutuksen vahvistamista.
HumanPower-kilpailun toinen sija on osoitus siitä, että Sale-ketju on oikealla tiellä. ”Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että työ olisi valmis. Ihmisläheisyys on jatkuva matka, jota kehitämme yhdessä työntekijöidemme kanssa,” Juha summaa. Sale-ketju jatkaa työtään kohti visiota, jossa inhimillisyys, yhteistyö ja avoimuus tekevät työpaikasta aidosti ihmisläheisen.
Tunnistatko Peeässän Sale-ketjun kaltaisia ihmisläheisiä toimijoita? Ilmianna heidät HumanPower25 -kilpailun avulla!