Simucube – Ihmisläheinen työelämä menestyksen perustana

 

Simucube, suomalaisen Granite Devicesin tuotemerkki, on saavuttanut kansainvälistä menestystä korkealaatuisilla simulaattoriajotuotteillaan. Yritys voitti HumanPower24-kilpailun kategoriassa Ihmisläheisin työpaikka (alle 250 työllistävät). Sen innovatiiviset Direct Drive -rattipohjat ja maailman ensimmäinen force feedback -poljin, Simucube ActivePedal, ovat asettaneet uusia standardeja alalle. Simucuben tuotteita käyttävät niin harrastajat, e-urheilijat kuin ammattimaiset moottoriurheilijat.Yritys on vahvistanut asemaansa globaalisti, vieden 95 % tuotteistaan kansainvälisille markkinoille. Simucube on tunnettu myös ihmisläheisestä työyhteisöstään; Simucuben menestys perustuu vahvaan teknologiaosaamiseen ja yhteisöllisyyteen. Yritys on täysin työntekijöidensä omistama ja toimii Tampereen Hervannassa, työllistäen yli 50 henkilöä. Tampereella toimiva yritys yhdistääkin teknologiaosaamisen ja asiakaslähtöisyyden, mikä tekee siitä yhden alan johtavista toimijoista maailmassa.

 

Yhtiö edustaa ainutlaatuista lähestymistapaa työelämään, jossa työntekijät ja heidän hyvinvointinsa ovat kaiken keskiössä.

Simucube on henkilöstönsä omistama yritys, mikä mahdollistaa päätöksenteon, jossa työntekijöiden hyvinvointi on aina etusijalla. Tämä antaa vapauden rakentaa työyhteisöä ilman ulkopuolisten saneluja. ”Päätöksemme pohjautuvat aina siihen, mikä on parasta työntekijöillemme. Se on vapautta, jota emme koskaan halua menettää.”, Simucuben henkilöstöjohtaja Tiina Knight kiteyttää.

 

”Meillä on aidosti aikaa kuunnella, kehittää ja tukea yksilöitä heidän omien tavoitteidensa saavuttamisessa”

 

Simucuben matka kaveriporukan pienestä projektista kansainvälisesti arvostetuksi yritykseksi on kulkenut alusta asti vahvasti arvojen ohjaamana. Jo perustamisvaiheessa yrityksen toimintaan juurtui halu pitää huolta ihmisistä ja tehdä hyvää – sekä työntekijöille että asiakkaille. Tämä arvopohja on heijastunut kaikessa toiminnassa sisältä ulospäin. Vaikka yritys on kasvanut ja toimiala muuttunut radikaalisti vuosien varrella, päätöksiä tehdään edelleen alkuperäisten arvojen pohjalta. Yrityksen toimitusjohtaja on ollut keskeisessä roolissa määrittämässä, millaisia käytänteitä ja periaatteita otetaan käyttöön. Uusien ihmisjohtajien rekrytointi on tuonut mukanaan mahdollisuuksia kehittää arvoja vastaavia prosesseja, mutta samalla se on edellyttänyt tasapainottelua sen varmistamiseksi, että nämä arvot säilyvät organisaation jokapäiväisessä toiminnassa. “Vaikka tämä on suuresti sanottu, Simucube on työpaikka, jossa elämän ja työn tasapaino muodostavat perustan kokonaisvaltaiselle hyvälle elämälle”, Tiina Knight kertoo.

 Yrityksen perusarvo ”doing the right thing” ohjaa toimintaa niin sisäisesti kuin ulospäin, mikä näkyy vahvana sitoutumisena työntekijöiden hyvinvointiin, työn merkityksellisyyteen ja vastuulliseen päätöksentekoon. Inhimillinen lähestymistapa ulottuu jokaiseen päätökseen. Sosiaalinen vastuu ja työntekijöiden kuuleminen ovat keskeisessä roolissa. Tämä näkyy muun muassa siinä, että jokaiselle työntekijälle annetaan mahdollisuus kasvaa ja loistaa omalla tavallaan. ”Meillä on aidosti aikaa kuunnella, kehittää ja tukea yksilöitä heidän omien tavoitteidensa saavuttamisessa”, Tiina kuvailee.

Simucuben hyvä työilmapiiri, psykologinen turvallisuus ja kokonaisvaltainen ihmisläheisyys näkyvät ainutlaatuisena työilmapiirinä myös ulkopuolisille. Simucuben HumanPower24 –kilpailuun ilmiantajana oli Simucuben asiakas, joka hämmästeli yrityksen ainutlaatuisen hyvämielistä ja lämmintä yhteishenkeä.

 

Johtamisen keskiössä onnistuminen

Simucuben johtamiskulttuuri perustuu yksilöllisyyteen ja valmentavaan otteeseen.  Yksilöllinen johtaminen rakentuu Simucubella kolmesta keskeisestä osa-alueesta: sanoista, teoista ja kohtaamisesta. Konkreettinen, kahdenkeskinen palaute vahvistaa ymmärrystä ja luottamusta, kun taas vastuun jakaminen, kehittymismahdollisuudet ja oikeudenmukainen palkitsemismalli osoittavat luottamusta tekojen tasolla. Aidot ja välittävät kohtaamiset luovat molemminpuolista arvostusta, mikä auttaa rakentamaan ympäristön, jossa jokainen tuntee olevansa arvostettu omana itsenään, ei vain suoritustensa perusteella. Yksilöllinen lähestymistapa rakentaa vahvaa hallinnan tunnetta ja sitoutumista organisaatioon. Guardianeiden, eli Simucuben esihenkilöiden, rooli painottuu vahvasti onnistumisen tukemiseen ja heidän roolinsa onkin toimia ihmisjohtajina työntekijöille. Guardianit keskustelevat säännöllisesti työntekijöiden ura- ja kasvutavoitteista ja huolehtivat, että työtehtävät ja vastuut vastaavat heidän toiveitaan ja valmiuksiaan. Työnkuva mahdollistaa heidän keskittymisensä ihmisiin ja heidän tukemiseensa.

 

”Meillä jokaisen työ on yhtä tärkeää, ja onnistumiset ovat aina yhteisiä.”

 

Simucubessa jokainen työntekijä kokee oman työnsä merkitykselliseksi osana suurempaa kokonaisuutta, mikä vahvistaa sitoutumista ja yhteishenkeä. ”Meillä jokaisen työ on yhtä tärkeää, ja onnistumiset ovat aina yhteisiä. Yksi Simucube ja yhdessä onnistuminen ovat visiossamme keskeisiä”, Tiina Knight kertoo. Asiakkaan tuominen lähelle arkea ja välitön palaute luovat innovaatioita ja konkretisoivat työn tulokset, tuoden syvempää merkitystä päivittäiseen tekemiseen.

Vahva tiedon jakamisen ja yhdessä oppimisen kulttuuri näkyy esimerkiksi säännöllisissä seminaareissa, joissa ulkopuoliset asiantuntijat tai yrityksen omat työntekijät jakavat osaamistaan koko organisaatiolle. Tiimit järjestävät yhteisiä kehittämispäiviä ja retrospektiivejä, joissa projekteja arvioidaan ja kehitetään edelleen. Kokeneemmat ja nuoremmat työntekijät jakavat aktiivisesti osaamistaan toisilleen, ja henkilöstöä kannustetaan toteuttamaan omia luovia projektejaan – kuten toimiston arkea piristävän karkkia jakavan robotin rakentaminen.Henkilöstön kokemuksia ja organisaation tilaa seurataan säännöllisesti Weekli-pulssikyselyillä, jotka mittaavat kahden viikon välein muun muassa kulttuuria, sitoutumista ja johtamista. Kyselyssä käsitellään teemoja, kuten yhteistyö, arvot, työtahti ja työn ja vapaa-ajan tasapaino. Tulokset ovat jatkuvasti olleet erittäin korkealla tasolla, mikä kertoo vahvasta organisaatiokulttuurista ja työntekijöiden tyytyväisyydestä.

 

Tuloksellisuutta yhteisöllisyyden ja sitoutumisen kautta

Ihmisläheisyyden hyödyt ovat olleet merkittävät yritykselle. Simucubella työntekijöiden sitoutuminen on poikkeuksellisen vahvaa – henkilöstön vaihtuvuus on käytännössä olematonta. Työntekijät haluavat olla osa tätä yhteisöä, jossa sitoutuminen mahdollistaa jatkuvan innovoinnin ja kehityksen. ”Meillä halutaan olla töissä, ja tulos puhuu puolestaan,” Tiina toteaa. Ihmisläheisyys näkyy myös syvänä yhteisöllisyytenä: työntekijät tukevat ja auttavat toisiaan sekä keskustelevat avoimesti tunteistaan ja haasteistaan. Tämä yhdessä tekemisen kulttuuri on käsin kosketeltavaa ja erottuu vahvasti ulospäin. Simucuben työntekijät ovat aidosti ylpeitä työpaikastaan ja tekemästään työstä. Yhteistyön, kovan suorittamisen ja vahvan sitoutumisen ansiosta yritys on muodostunut kansalliseksi merkittäväksi ja kilpailukykyiseksi brändiksi.

 

”Olemme tiiminä erityisen vahvoja silloin, kun kohtaamme vaikeuksia. Kaikki käärivät hihat ja auttavat – tiimistä ja roolista riippumatta”

 

Simucuben työntekijöillä on suuri intohimo työtä ja toimialaa kohtaan, mikä heijastuu myös työntekijöiden kunnianhimoon ja korkeisiin vaatimuksiin itseään kohtaan. Aiemmin tuotekehityksessä asioita saatettiin hioa loputtomiin, koska työntekijät halusivat aina tehdä parhaansa. Kovan suoritustasoa ja ihmisläheisyyttä pyritään yhdistämään toimivilla prosesseilla ja yhteistyöllä. Yritys on panostanut prosessien kehittämiseen ja luonut selkeitä rutiineja ja standardeja, jotka tukevat tehokasta ja hallittua työskentelyä. Suorittaminen kumpuaa työntekijöistä itsestään, mutta yhdessä tekeminen on ratkaisevassa roolissa – tiimityö varmistaa, ettei kukaan jää yksin, ja mahdollistaa yhteisen etenemisen myös haastavissa tilanteissa. Koska Simucubessa työskentelee paljon nuoria ihmisiä, esihenkilöiltä vaaditaan erityistä herkkyyttä ja vastuullisuutta huolehtia siitä, ettei työkuorma kasva liialliseksi, ja ettei ylipitkistä työpäivistä tai -viikoista tule normi.Lisäksi tiimit sparrailevat ja jakavat palautetta aktiivisesti. ”Olemme tiiminä erityisen vahvoja silloin, kun kohtaamme vaikeuksia. Kaikki käärivät hihat ja auttavat – tiimistä ja roolista riippumatta”, Simucubelta kerrotaan.

Tiina kertoo, että hänelle erityisen merkityksellistä on se, että jokainen työntekijä näkee, kuinka heidän oma panoksensa vaikuttaa kokonaisuuteen, riippumatta siitä, millainen heidän roolinsa on. Tämä yhteinen ylpeys ja jaetut onnistumiset ovat voimakas sitoutumisen lähde – kaikkien työ on yhtä arvokasta. Yritys tukee myös työn ja vapaa-ajan tasapainoa, mahdollistaen työntekijöilleen mahdollisuuden loistaa niin työssä kuin sen ulkopuolella. Kokonaisvaltaisen hyvän elämän tukeminen on Simucuben kulttuurin tavoite.

Kasvu ja kehitys ovat keskeisiä arvoja Simucubessa. Yritys pyrkii tarjoamaan työntekijöilleen mahdollisuuksia kehittyä, kasvaa ja ottaa vastuuta. Jokaiselle luodaan edellytykset onnistua omassa työssään ja saavuttaa täysi potentiaalinsa. Kellekään ei kuitenkaan anneta enempää vastuuta, kun työntekijä pystyy itselleen ottamaan. Tämä yksilöllisyyteen ja tukemiseen perustuva lähestymistapa luo ympäristön, jossa jokainen työntekijä voi tuntea itsensä arvostetuksi ja motivoituneeksi. Motivoituneen, ammattitaitoisen ja työstään nauttivan työyhteisön ansiosta yritys tekee kovia tuloksia maailmanlaajuisella tasolla.

 

Simucube on valinnut antaa toimintansa ja vaikutustensa puhua puolestaan.

Vaikka yritys on Suomessa melko tuntematon, se on kansainvälisesti arvostettu merkittävä toimija alallaan. Tämä yhdistelmä paikallista pienyrityksen henkeä ja globaalia arvostusta kuvastaa Simucuben ainutlaatuista luonnetta. ”Olemme pieni yritys Hervannassa, villasukat jalassa, mutta toimimme suurella sydämellä ja intohimoisella otteella,” kuvailee Tiina. Yrityksen ytimessä on ihmisläheisyys, joka näkyy työntekijöiden intohimossa työhönsä ja yhteiseen tekemiseen.

Simucube tunnetaan innovatiivisena yrityksenä, joka uskaltaa kokeilla uutta. Vuonna 2023 yritys testasi nelipäiväistä työviikkoa kolmen kuukauden ajan. ”Kokeilu oli rohkea ja opettava, vaikka emme jatkaneet sitä heti. Saimme arvokasta tietoa tulevaisuutta varten,” Simucubelta kerrotaan.Kokeilukulttuuri näkyy myös arjessa: tiimeille annetaan vapautta innovoida, kokeilla ja jopa epäonnistua. ”Meillä on tilaa avoimelle keskustelulle ja parhaiden ratkaisujen löytämiselle,” Tiina toteaa. Tämä joustava ja kehitysorientoitunut toimintatapa on olennainen osa Simucuben työskentelyä.

 

HumanPower-kilpailun voitto oli Simucuben koko henkilöstölle merkittävä ja tärkeä hetki.

 

”Se, että ulkopuolinen taho tunnisti, miten hyvin meillä on asiat, merkitsi meille paljon. Olemme aika kriittisiä itseämme ja työtämme kohtaan, joten tämä oli tärkeä muistutus siitä, että teemme hyvää työtä”

 

Gaalan jälkeisenä päivänä yrityksen pikkujouluissa työntekijöiden ylpeys ja ilo voitosta oli Tiinan mukaan käsin kosketeltavaa. ”Se, että ulkopuolinen taho tunnisti, miten hyvin meillä on asiat, merkitsi meille paljon. Olemme aika kriittisiä itseämme ja työtämme kohtaan, joten tämä oli tärkeä muistutus siitä, että teemme hyvää työtä”, Tiina Knight kuvailee. Kilpailun myötä Simucube sai myös uusia näkökulmia kehityskohteisiinsa ja vahvistusta siitä, että heidän ihmisläheinen lähestymistapansa toimii myös ulkopuolisten silmin.

Simucuben matka kaveriporukan projektista kansainvälisesti arvostetuksi brändiksi on osoitus siitä, mitä tapahtuu, kun ihmisläheisyys on osa yrityksen arvoja jo yrityksen perustamisesta lähtien. Yritys ei ainoastaan luo huipputeknologiaa, vaan tekee sen ihmisläheisesti ja suurella sydämellä. Simucube osoittaa, että työntekijöiden asettaminen keskiöön luo huippuluokan tuloksia maailmanlaajuisellakin mittapuulla.

Onko teillä Simucuben kaltainen ihmisläheisin organisaatio? Ilmianna organisaationne HumanPower25 -kilpailuun ja pääsette kehittämään työyhteisöänne entistäkin korkeammalle ihmisläheisyyden tasolle!

 

Osallistu HumanPower25 -kilpailuun!